Vad är det för fel på svenskarna?

Köp inte de billigaste pizzorna som finns. Satsa på kvalitet.

Fler än hälften av svenskarna känner sig på bättre humör när de vet att en rykande färsk pizza är på väg hem till dörren. En tredjedel av dem blir också god vän med de som jobbar på pizzerian. Så var det i alla fall enligt pizzarapporten som gjordes 2012, och med tanke på att pizzatrenden inte direkt verkar dala är det svårt att tro att informationen har ändrats. Men när människor från andra länder tittar närmare på svenskarnas pizzamenyer blir både kräkreflexer och ögonbryn snabbt på alerten. Vi tenderar nämligen att gå lite överstyr vad gäller smakkombinationerna som toppar våra pizzor.

Svenskarna älskar sin pizza, men ibland går de kreativa idéerna för långt. Klassiker som Vesuvio, Hawaii och Capricciosa ligger fortfarande högt upp i topplistorna över svenskarnas favoritpizzor. Längst upp hittas dock den klassiska kebabpizzan. Utländska besökare som provar på det svenska mästerverket reagerar ofta med ett frågande ”men det är ju en kebab på en pizza?” varpå svenskarna i sällskapet muttrar om dess storhet och fantastiska smak.  

Många frågar sig om svenskarna är ett veligt folk? Överlag verkar de i alla fall tycka om att servera tårta på tårta. Det välkända skrovmålet från Skellefteå gjorde succé i media för ett antal år sedan. Många svenskar såg då återigen tjusningen i att kombinera två fantastiska maträtter i en. Skrovmålet bestod nämligen av en hamburgare med pommes frites inbakad i en fullgod calzone. I sammanhang som rör Norrland och pizza får man inte heller glömma att nämna den populära vulkanpizzan från Piteå. Med den på menyn behöver kunden aldrig välja vilken pizza som blir godast för dagen – man får hela menyn i en pizza. Skinka, oxfilé, pepperoni och bacon, ost, tomat, pommes, sallad och flera olika såser. En dröm för den som har svårt att bestämma sig för en enda pizza när tillfället för en pizzabeställning uppenbarar sig.

Inspirationen till de udda svenska pizzorna kommer från hela världen. De USA-inspirerade pizzorna blir sällan en lika stor hit som andra galna idéer med klassiskt svensk betoning. Pizza med chicken nuggets på toppen eller en klassisk corndog-pizza från Minnesota låter rent osmakligt i de svenska pizzaöronen. Inte heller den Asieninspirerade sushipizzan, nudelpizzan eller bläckpizzan har fått någon direkt genomslagskraft. Men kom för all del tillbaka när du har en rejäl julbordspizza att erbjuda på menyn. Då beställer svenskarna som om det inte fanns någon morgondag. Den består oftast av en vanlig pizzabotten med ost. Därefter toppas den med en variation av julskinka, lax, korv, köttbullar, grönkål, sill eller ansjovis. Som pricken över i:et klickas en härlig sked med lysande cerise rödbetssallad ut som dekoration.

Säga vad man vill om svenskarna och deras förkärlek för udda pizzatopping, men pizzabagarna är sannerligen kreativa. Vid ett besök på en svensk pizzeria vet man aldrig vad som väntar på menyn. Alltid finns det ett spännande och ovanligt alternativ som blir en trevlig överraskning till pizzakvällen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *